VYGANTAS VAREIKIS

Bienvenue en France

Europos futbolo čempionato atidarymo ceremoniją sutikau Olandijoje, Hertogenboso mieste, kuriame šie metai paskelbti Hieronymo Boscho metais, nes kaip tik šiemet sukanka 500 metų nuo didžiojo Nyderlandų tapytojo mirties. Boschas, visą gyvenimą praleidęs šiame mieste, yra Hertogenboso atpažinimo ženklas, o Olandijos futbolo pasiekimai yra visos šalies brandas. Tačiau Olandijos rinktinė nepateko į futbolo šventę Prancūzijoje nusileidusi mažytei, vos 330 000 gyventojų turinčiai Islandijai. Pirmą kartą į čempionatą pateko Albanija, Slovakija ir Šiaurės Airija. Ne todėl, kad jose žaidžia pasaulinės klasės žaidėjai, bet todėl, kad 2016 metų čempionatas Prancūzijoje gerokai nutolo nuo originalaus, nedidelio elitinio Europos čempionato modelio. 1980 metais jame žaidė vos aštuonios komandos, 1996 metais – 16, o šiandien turime net 24 komandas iš 53, kurios prieš metus pradėjo kovas atrankos grupių varžybose.

Kaip kartą sakė prancūzų filosofas Jeanas-Paulis Sartre’as, „futbole viską komplikuoja priešininkų komandos dalyvavimas“. Taip ir yra. Nors medaliai jau kabinami Europos grandams – vokiečiams, prancūzams ar ispanams, čempionate nieko nėra dovanojama veltui. Puikus pavyzdys yra Anglijos čempionu tapęs Lesterio klubas, kuriam sporto analitikai prognozavo sunkią kovą dėl išlikimo.

O futbolą didžioji dalis agrarinės Lietuvos, kurios rinktinė niekada nežaidė tokiame turnyre, gyventojų pirmą kartą pamatė Pirmojo pasaulinio karo, praminto Didžiuoju, metais, kai kraštą okupavusios kaizerinės Vokietijos kariuomenės dalinių kareiviai žaisdavo tarpusavio susitikimus. Vokiečiai, laikydami buvusios Rusijos imperijos dalis neišsivysčiusia Azija, kurioje dominuoja Unkultur, bandė realizuoti naują tvarkos modelį, paremtą vokiškojo darbo (Deutsche Arbeit) ir vokiškosios kultūros (Kultur) principais. Viena iš tokios vokiškosios kultūros sklaidos dalių Rytų Europoje šalia mokyklų kūrimo, sanitarijos, priverstinio darbo buvo ir masinio sporto judėjimo skatinimas.

Patys vokiečiai konstatavo, kad kolonizaciniai planai Lietuvoje bus sunkiai įgyvendinami dėl didelių kultūrinių skirtumų. „Skirtumas tarp Vakarų Europos tautų ir Rusijos pasienyje gyvenančių tautų, – 1917 metais rašė vokiečių karo korespondentas, – aiškiai pastebimas ir kaip skirtingose sienos pusėse yra plėtojamas sportas. Vienoje sienos pusėje jūs sutiksite plačius gyventojų sluoksnius, aktyviai dalyvaujančius sportinėje veikloje. Taip, pavyzdžiui, Vokietijoje yra milijonai futbolo ir gimnastikos klubų narių, o kitoje sienos pusėje nėra net menkiausio susidomėjimo sportine veikla.“

Tad nors sporto istorikai teigia, kad pirmasis futbolo mačas Lietuvoje įvyko 1911 metais, kai Vilniaus komanda 10:5 nugalėjo Kauną, Pirmojo pasaulinio karo metais vokiečių kareiviai į Lietuvą atnešė platesnį susidomėjimą futbolu. „Kai kurie įdomūs dalykai vyksta dabar, – 1917 metais rašė anoniminis korespondentas laikraštyje „Zeitung der X. Armee“, – lietuviai, lenkai ir žydai nedalyvauja sportinėse varžybose, bet dideli jų būriai stebi treniruotes ir varžybas. Ir kai mūsų komandos žaidžia futbolą kurioje nors vietovėje, jūs galite būti tikri, kad didžiulė vietinių minia susirinks aplinkui ir stebės žaidimą su tikru dėmesiu ir susižavėjimu. Bet jie ne tiktai žiūri. Vakare, kai sporto aikštynas yra laisvas, dažnai jūs galite pamatyti aukštesniųjų klasių mokinius entuziastingai ir gerai varinėjančius kamuolį. Jaunimas čia auga jausdamas sporto naudą. Mūsų kareiviai gali didžiuotis tuo, kad jie vykdo auklėjamąją misiją bei neša kultūrą ir šioje srityje.“

Futbolas yra efektyviausia ne tik konsumerizmo, bet ir eskapizmo forma pasaulyje. Tad – bienvenue en France! Sveiki atvykę į Prancūziją! Didžiausias Europoje turnyras nors trumpam atitraukia dėmesį nuo teroristinių išpuolių pavojaus, migrantų antplūdžio ir baimių, susijusių su nekontroliuojamu jų elgesiu, ekonominio nuosmukio ir neaiškumo dėl euro zonos ir pačios Europos Sąjungos ateities. Europos čempionatas siunčia žinią Europai galimo Britanijos išėjimo iš Europos Sąjungos fone. Brexit yra potenciali realybė, bet futbole nebus jokio brexit.

 

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.