KONRADAS VIRGIEJUS

Amnestija

Lietuvių kalbos kultūros metai – labai gražu, kad rūpinamės savo kalba. Bet kad metai labiau įsimintų ir įsiprasmintų, turiu vieną pasiūlymą. Juk kaip būtų puiku, jei Valstybinė lietuvių kalbos komisija, užuot nuodijusi ir sunkinusi žmonėms gyvenimą, vieną sykį imtų ir paskelbtų tokią kaip ir žodžių amnestiją. Paklustų tautos balsui ir įteisintų kalbą tokią, kokia yra. Juk dabar ir inteligentas, ir darbininkas keikia tuos „mulkius kalbininkus“, kurie siūlo vielabraukį ir spirdžių!

Matau, kaip lietuvių kalbos sudėtingumas dabar tiesiog kankina žmones. Kalbu ne apie tuos, kurie bendrauja tarpusavyje, šeimoje ar su draugais, o apie tuos, kurie kalba viešai – TV ar per radiją.

Daugybei jų kiša koją toks kvailai taisyklingas žodis kaip kompetentingas, juk daug lengviau kompetetingas. Pavyzdžiui, Drukteinis TV laidoje su dviem vedėjomis vieningai ir neklupdami taria kompetetingas. Ir toli gražu ne vien jie – įsiklausykime.

O koks vargas su tais audio ir video. Daug patogiau mesti tuos galvosūkius ir abu žodžius tarti vienodai, taigi audio, vidio. Ir ideologija tokia pat neparanki, daug geriau idiologija. Taip sako ir ministerijos darbuotoja. Jai pritaria ir istorikas – idiologija, o kur dar propoganda.

Kam sukti galvą, kuo skiriasi manyti ir galvoti, juk, kaip matome, visai užtenka pastarojo. Pavyzdžiui, vaikų viktorinos vedėjas sako: Aš galvoju, kad tavo atsakymas teisingas, LRT laidos vedėjas: Mes galvojame, kad tai tam tikras grybas.

Vargas blaškytis tarp vilkėti ir dėvėti, juk puikiai pakanka pastarojo. Teatro kritikė: Scenoje dėvėjo autentiškus kostiumus.

Kam tas kaimiškas žodelytis yra? Juk daug prakilniau skamba angliškas egzistuoja. Pavyzdžiui: Egzistuoja problema, ar Dievas apskritai egzistuoja.

Reikia baigti painiavą ir panaikinti žodžius kas nors, kur nors, koks nors, palikti tiktai kažkas, kažkur, kažkoks.

Taigi šiais kalbos laisvės laikais ir siūlau VLKK Lietuvių kalbos kultūros metų proga skelbti žodžių amnestiją – juk egzistuoja nuomonė, kad jei gimei lietuvis, tai ir lietuvių kalbą moki. O jei gimei lietuvis, tai tada tikriausiai jau ir esi lietuvis?

 

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.