MARIJA SAJEKAITĖ

2020-ieji pasaulyje: senos tendencijos ir naujos pamokos

 

2020-uosius daug kas norėtų ištrinti iš atminties, bet aš negalėčiau šių metų pavadinti vienareikšmiškai blogais. Jie ugdė supratimą, kad žmonija yra vienas organizmas ir kad individualus atsiribojimas nuo pasaulinių įvykių dažnai tėra patogi iliuzija. Žiniasklaidoje įprasta publikuoti metines svarbiausių įvykių apžvalgas, tad šiame tekste aptarsiu ne pavienius įvykius, o kelias besitęsiančias tendencijas. Mano galva, jos davė vertingų pamokų, aktualių laisvo ir demokratiško pasaulio piliečiams.

 

Metai su COVID-19: mokslas – šviesa, bet…

 

Absurdiška yra tai, kad apie šią groteskišką visuomenės sveikatos situaciją, kurioje dabar yra įklimpęs visas pasaulis, mokslininkai buvo mus įspėję jau labai seniai. 2007 m. Vincentas Chengas su kolegomis klinikinės mikrobiologijos žurnale publikavo straipsnį, kuriame rašė, kad šikšnosparniuose slypintys SARS-CoV virusai ir egzotinių gyvūnų valgymas pietinėje Kinijoje yra tiksinti laiko bomba. Nepaisant šio ir kitų perspėjimų, koronavirusus tyrinėjančių mokslininkų bendruomenė nesulaukė pakankamai dėmesio ir finansavimo. Virusui plintant, pradėjo ryškėti liūdna realybė: daugelyje pasaulio šalių pasiutusiai trūksta medicininių ir mokslinių pajėgumų, reikalingų šiai krizei atremti. Viena iš Lietuvai kilusių logistinių problemų buvo vakcinai laikyti tinkamų bent –75 laipsnių temperatūros šaldytuvų neturėjimas.

Manoma, kad žmonėms intensyviai keliaujant, dėl klimato kaitos ir urbanizacijos gyvenant arčiau laukinių gyvūnų tokios pandemijos kaip ši taps dažnos. Telieka tikėtis, kad pasaulio lyderiai nuo šiol mikrobiologiją ir mediciną laikys prioritetinėmis sritimis.

 

Klimato kaita, kuri niekur nedingo: britų pavyzdys

 

Būta nemažai gamtos mylėtojų, kurie pandemijai prasidėjus džiūgavo – dabar tai Žemė atsikvėps. Kai kurie Žemės gyventojai gal ir atsikvėpė (tie, kuriems neteko sukti galvos, už ką pavalgyti ir susimokėti nuomą), tačiau planetai šie metai buvo karščiausi per visą orų stebėjimo istoriją. Nepadėjo nė tai, kad, lyginant su ankstesniais metais, 2020-aisiais anglies dvideginio buvo išmesta 7 procentais, iš viso 2,4 milijardo tonų, mažiau, pranešama „Global Carbon Budget“ ataskaitoje.

Britų primatologė, aplinkosaugos aktyvistė Jane Goodall interviu „The Guardian“ nesismulkina: jeigu žmonija nesiims drastiškų priemonių kovoje su pandemija ir klimato kaita, jai grės išnykimas. Gamtininkė pasisako už žaliąją ekonomiką ir žaliąją energiją, kuo didesnius žaliuosius plotus miestuose, atliekų mažinimą, tvarų maisto naudojimą. Didžioji Britanija yra geras lyderystės pavyzdys šioje srityje: vyriausybė ir visuomenės grupės pandemiją nutarė išnaudoti drastiškam šalies perorientavimui į tvarią ekonomiką ir žaliąsias technologijas. Britai išsikėlė ambicingą tikslą – iki 2035-ųjų išmetamo anglies dvideginio kiekį sumažinti iki 78 proc., lyginant su 1990 m.

 

Kintantis pasaulio jėgų balansas ir Tukidido spąstai

 

Pastarieji ketveri metai neabejotinai nusmukdė JAV įvaizdį pasaulyje. Kadenciją baigiantis prezidentas Donaldas Trumpas įvairius diktatorius vadindavo „puikiais žmonėmis“, pastariesiems patyliukais iš jo juokiantis. JAV įvaizdžio smukimas yra priežastis nerimauti dėl vis labiau stiprėjančio Kinijos diktato pasaulyje. Tarptautinės politikos tyrėjai JAV ir Kinijos santykiams apibūdinti mėgsta pasitelkti Tukidido spąstų terminą, žymintį įtampos tarp nusistovėjusių ir kylančių jėgų augimą. Klausimas, kiek šis terminas tebėra aktualus apibūdinti šiems dvišaliams santykiams, turint galvoje dėl konstitucinės krizės ir vidinio susiskaldymo drastiškai kritusį JAV prestižą ir pasitikėjimą šia šalimi pasaulyje.

Pasaulio šalys turės apsispręsti tarp pragmatizmo ir idealizmo nedemokratinio, šiurkščiai žmogaus teises pažeidžiančio ir savo piliečių sekimo technologijas intensyviai tobulinančio režimo atžvilgiu. Kai kurios principingą poziciją pasirinkusios šalys pradeda nuo Kinijos minkštosios galios pažabojimo: Švedija praėjusių metų gegužę uždarė visus šalyje veikusius Konfucijaus institutus, šiuo pavyzdžiu, tik lėtesniais žingsniais, seka ir JAV.

 

Tebesitęsiantis demokratinių pamatų byrėjimas

 

Amerikiečių politikos tyrėjas Samuelis Huntingtonas rašė, kad didžioji dalis po Šaltojo karo kilusių ir ateityje kilsiančių konfliktų bus kultūriniai, o svarbiausias susidūrimas kils tarp vakarietiškosios ir islamiškosios civilizacijų. Į šiuos Huntingtono teiginius politikos tyrėjų bendruomenė yra linkusi žvelgti skeptiškai. Empiriniai straipsniai šį argumentą paneigė, o ir pati prielaida, kad egzistuoja aiškios ribos tarp pasaulio kultūrų, turi didelių trūkumų. Indų ekonomistas ir filosofas Amartya Senas kritikuoja Huntingtoną teigdamas, kad demokratija nėra Vakarų valstybių kultūrinė nuosavybė, net jeigu jos pirmosios pasiekė demokratinį konsensusą.

Atrodo, kad grėsmė demokratiškumui šiandien kyla ne iš išorės, o pačių demokratijų viduje. Jau seniai matoma tendencija yra kraštutinės dešinės stiprėjimas Europoje, JAV ir už jų ribų, pavyzdžiui, Brazilijoje. Anot CSIS ataskaitos, du trečdaliai teroristinių atakų 2020 m. JAV buvo įvykdyti baltaodžių pranašumą propaguojančių grupių. Deja, publikai ir lyderiams vis dar sunku priprasti, kad terminas „teroristas“ neturi būti tapatinamas su tamsesnės odos spalvos ir kitą religiją išpažįstančiais asmenimis.

 

Vietoj išvadų

 

Nauji metai yra svarbūs ritualiniu požiūriu, nes jie sukuria naujos pradžios, šviežumo įspūdį. Liūdna ir ironiška, kad 2021-ieji, kurių daugelis žmonių nekantriai laukė, prasidėjo makabrišku Vašingtono Kapitolijaus šturmu, kurį užgniaužęs kvapą stebėjo visas pasaulis. Šie įvykiai nėra tik vidaus politikos aktualija: kraštutinė dešinė kitose pasaulio šalyse į nueinančią JAV administraciją žvelgė kaip į institutą, stiprinantį jų idėjas, suteikiantį toms idėjoms teisėtą platformą, leidžiančią joms pakilti aukščiau uždarų, radikalizavimąsi skatinančių interneto platformų.

2020-aisiais netrūko chaoso, skausmo, pykčio, tylaus susimąstymo, netrūko ir prioritetų perdėliojimo bei principų testavimo. Žmonija išties pasiekė kryžkelę – net keista, kai tokia frazė nebeskamba perdėtai dramatiškai.

 

 

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.