JŪRATĖ VISOCKAITĖ

Spiralinė pjaunanti viela

 

„Šita tvora yra LR režimo užsienio politikos beprotybės (o, ko gero, ir nusikalstamo piktavališkumo) išraiška ir rezultatas. LR režimas sako, kad vykdo „vertybinę politiką“. Bet šitoje politikoje Lietuva ir lietuvių tauta tikrai nėra vertybė. Ką Baltarusijos režimas padarė blogo Lietuvai ir lietuvių tautai? Stiprino baltarusišką nacionalizmą ir atstatinėjo LDK pilis? Juokinga tvora – eilinis pinigų plovimas – su kiekviena diena vis labiau tampa dar aukštesne siena tarp Lietuvos ir Rusijos. Investuoti į ją yra tas pats, kas investuoti į Afganistano armijas.“

Tokie žodžiai sukasi ir pjauna? Neprisiliesi be spec. pirštinių. Taip man parašė Andrius Martinkus, kai jo paklausiau apie tvorą. Gal per ilgus tvėrimo metus su 500 kilometrų vielos kas nors atsitiks ir ji atsivynios atgal? Kaip atrodys vyrukai, nuimantys koncertiną? Bet vargu ar televizija rodytų, nebent „Dviračio žinios“ suvaidintų kokį anekdotą.

Iš mūsų mažulytės šalies valdžios bastionų nuosekliai ir tyliai pūsti šaltąjį vėją, kai visi užsiėmę atšilimu, virusu, šeima, sekasi gerai. Kovidas ir koncertina – Vaidas Baumila galėtų net ritmišką dainelę sukurti. Argi Cvirka ne tas pats šaltasis karas? Ak, atsigabenkime iš rubežiaus gabalą vielos, apjuoskime paminklą ir sušokime karo šokį – gal to ir užteks?

Architektas Audrius Ambrasas išmušė iš savivaldybės genialius objektus ant iškastruoto Žaliojo tilto. Atstatė tilto savigarbą. Tiesą sakant, ir aš pravažiuodama troleibusu ne iš karto suvokiau tuščių rėmų ant pjedestalų mintį. Tik važiuojant atgal – daėjo. O liaudis, stebeilydamasi į aprūdijusį veidrodį, jau rėkia: kas čia dabar? ar mus durniais laiko?! Na, gal ir laiko. Menotyrininkai laikui bėgant paaiškins.

Šimašius šaunuolis – pačiu laiku išdūrė kultūros ministro užmačias išbraukti Cvirką. Matyt, atgailauja nuėmęs ankstesniuosius Mikėną, Kėdainį, Pundzių, Petrulį, Vyšniauską, Bučą, Vaivadą nuo Žaliojo. Ak, kaip puikiai dabar anas socrealizmas įsikomponuotų į šituos rėmus, beje, siūlytus Ambraso jau per griovimą!

Bet pranašauju, kad jie neilgai stovės – tauta nenorės žiūrėti į savo karikatūrą.

Svajonės ir vizijos, laiko spiralė sukasi, tvora auga ir auga. Ar įmanoma pastatyti tvorą tarp vienos laiptinės kaimynų – lietuvių ir baltarusių? Negalėsim nė cigarečių ar druskos pasiskolinti.

Mielasis Gabrieliau, net amerikonai su talibais susiderėjo, karūna nenukrito. Tragikomišką tvorą išgelbėti gali tik diplomatinis kelias.

 

 

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.