GIEDRĖ KAZLAUSKAITĖ

Po premjeros

Vis dažniau esu priversta galvoti, ką šiandien reiškia būti politiškam. Akivaizdu, kad nebūtinai stovėti ant bačkos ir skanduoti proklamacijas. Arba visą parą dalintis aktyvizmo informacija feisbuke. Tai reiškia viso labo reikiamu laiku pasakyti reikiamus sakinius. Net nebūtinai skambius ir griebiančius už širdies.

Filmas „Aš už tave pakalbėsiu“ (rež. Maxi Dejoie ir Virginija Vareikytė) hipsteriškas blogąja prasme: šiukštu nieko neužgaukime, neteiskime, būkime tolerantiški. Statytas tikslinei hipsterių auditorijai. Religijai jame vietos nėra, ji veikia tik kaip „specialusis efektas“ – dėl architektūros grožio ir muzikos romantikos. Filmo kūrėjai „ant bangos“ taikė sąmoningai – atrodo, kad komanda gerai išmano, ką daro (net iš pristatymo „Vingyje“ padarytas stilingos, niekuo dėtos žmonuomenės susirinkimas). Gerai žino ir tai, kad žmonėms (vyresniems taip pat, ne vien hipsteriams) šiuo metu itin knieti šios temos. Specialistai tą vadina trauminiu paveldu.

Vis dėlto filme labai įdomūs Statkevičių, taip pat Vytauto Urbono ir Vytauto Skuodžio duetai. Disidento, politinio kalinio Algirdo Statkevičiaus žmona ištaria esminius žodžius (ne tik filmo pavadinimą). Daugelį papiktino Dano Arlausko personažas; manęs turbūt ne, jis labai aiškiai argumentuoja: laisvas žmogus neturi visą gyvenimą barstytis galvos pelenais. Kito KGB darbuotojo, tardytojo Urbono, istorija net nepretenduoja į papiktinimą: tai itin tragiška asmenybė. Ypač gaila jo atskirtos ir, manykime, dėl apėmusios po gimdymo depresijos nusižudžiusios žmonos ir vaikų namuose augusio sūnaus. Tačiau siaubinga tai, kad žmogus tvirtina tebepriklausąs „KGB sistemai“ – iš ten gauna pajamas, sanatorijas ir pan. Nuostabiausia, kad abu Vytautus, nusimetusius budelio ir aukos vaidmenis (kuriais galėjo ir susikeisti), šiandien sieja pagarbi bičiulystė.

Laidoje „Naktinis ekspresas“ režisierė stebisi: „Keista, Danas Arlauskas ir Julius Sasnauskas – bendraamžiai, augę tokiomis pačiomis sąlygomis, toje pačioje sistemoje. Bet jie priėmė kardinaliai priešingus apsisprendimus, kodėl?“ Na negi ji nesupranta (ar dedasi nesuprantanti)? Hipsteriams tai veikiausiai nebesuvokiama, bet… juk dėl religijos.

 

Komentarai / 1

  1. ktulu.

    Vis dėlto nederėtų taip supaprastinti. Arlauskas kilęs iš mišrios šeimos, augęs rasakalbėje aplinkoje. Kita vertus, 1990 m. tvirtai pasirinko Lietuvos pusę. Religija jo gyvenime atsirado vėliau.

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.