LOESJE – gyvenimo, kultūros ir socialinių (ne)gerovių veidrodis

Debiutai

Tikriausiai ne kartą matėte plakatus, priklijuotus netikėčiausiuose miestų kampeliuose su dar netikėtesnėmis mintimis, pvz.: „Už diplomą net duonos ir druskos neduoda. Užtat mama myli“ arba „Aš geras ne todėl, kad taip sako 10 Dievo įsakymų.“ Dažnam praeiviui šis savitas menas patinka ir sudomina, tačiau apie tai gaunama labai mažai informacijos: pasirašinėja paslaptingasis LOESJE. Satenai.lt džiaugiasi gavę progą pasikalbėti su Kauno LOESJE aktyvistais.


Kas yra „Loesje“? Ko siekia?

– „Loesje“ – tai pasaulinio masto žmonių iniciatyva, kad planeta būtų pozityvesnė ir kūrybiškesnė. Mūsų siekis – atkreipti visuomenės dėmesį į vietines ir globalines problemas, mokyti kritinio mąstymo, į viską pažvelgti iš kitos perspektyvos, ugdyti sąmoningumą ir nepriklausomą mąstymą.

Kiek laiko gyvuojate Kaune? Kada judėjimas prasidėjo Lietuvoje?

– Kauno grupė gyvuoja jau trečius metus. Judėjimas Lietuvoje buvo apsireiškęs Šiauliuose ir Vilniuje, bet neišsilaikė. O ilgalaikis judėjimas prasidėjo Kauno mieste 2011 metų vasario mėnesį.

Ar plakatai klijuojami tik legaliose vietose? Kokie jūsų santykiai su teisėsauga?

– Na, dėl to legalumo – sunku pasakyti, realiai visos vietos, kur klijuojame plakatus, yra nelegalios, tiesiog renkamės vietas, už kurias žmonės nepyksta, pvz.: stulpus, šiukšliadėžes, elektros skydines, jeigu kyla nepasitenkinimas plakatu kurioje nors vietoje, žmonės gali susisiekti su mumis, ir plakatą nukabiname. Yra buvę nutikimų su teisėsauga, tačiau viskas buvo išspręsta gražiai ir taikiai, o žmonės dažniausiai pirmiau skambina mums, tai iki teisėsaugos pareigūnų jų nepasitenkinimas nenueina.

Manau, žmonės nežino, kaip su jumis susisiekti, nurodote tik bendrą judėjimo internetinį puslapį.

– Kiekvienas plakatas turi mūsų elektroninio pašto adresą (loesje.kaunas@gmail.com). Taip pat galima mus pasiekti ir per mūsų feisbuko puslapį Loesje Lithuania | Kaunas, kuriame yra nurodytas mūsų telefono numeris.

Rengiate kūrybines dirbtuves, jose mokote „Loesje“ minčių kūrimo, šūkių generavimo specifikos. Kaip pasirinkote tokį variantą ir ar jis taikomas ir kitose šalyse?

– Mes nemokome „Loesje“ minčių generavimo specifikos, kūrybinių dirbtuvių dalyviai lape dėsto savo mintis, tiek pačių dirbtuvių dalyvių diskusijose, tiek vėliau savanorių aptarimuose jos tampa tuo, ką matome plakatuose. Toks darbo metodas yra taikomas visose „Loesje“ vykdančiose šalyse, nes būtent kūrybinių dirbtuvių metu žmonės išreiškia save, visuomenės požiūrį į gyvenimą, įvairias jo aktualijas.

Kaip bendradarbiaujate su kitų miestų komandomis, skyriais?

– Šiuo metu Lietuvoje esame vienintelė komanda, anksčiau buvo viena Šiauliuose, gerai sutarėme, dalinomės patirtimi, tačiau ši grupė dėl mums nežinomų priežasčių nutraukė savo veiklą, taip pat vienu metu Vilniuje mezgėsi nauja komanda, tačiau, kiek mums žinoma, tokia neatsirado, gal dėl itin griežtų Vilniaus miesto aplinką saugančių pareigūnų. Mes labai džiaugtumėmės, jei atsirastų žmonių, kurie norėtų užsiimti šia veikla savo mieste arba prisidėtų prie mūsų komandos.

Kas yra „Loesje“ auditorija?

– Tai yra visi asmenys, neišskiriant nė vienos amžiaus, socialinės ar kitos grupės. Tačiau populiariausi esame tarp jaunų žmonių, maždaug 16–30 metų.

Kiek minčių sukuriate patys ir kiek pasiskolinate (išverčiate)?

– Visus plakatus kuriame patys kartu su žmonėmis, atėjusiais į kūrybines dirbtuves, retkarčiais jos vyksta ir anglų kalba, jei tam yra priežastis. Tokiu būdu Lietuvoje sukuriami tiek angliški, tiek lietuviški plakatai. Plakatų neverčiame. Naudojame nepakeistus plakatus iš tarptautinių plakatų serijos, bet jie sudaro minimalią mūsų repertuaro dalį.

Ir pabaigoje – kokias perspektyvas matote Lietuvoje ir globalioje erdvėje?

– Lietuvoje toliau skatinti sąmoningumą ir ugdyti nepriklausomą mąstymą, daryti tai platesniu mastu, tai yra daugiau skirtingų miestų papuošti plakatais ir jų bendruomenėms rengti kūrybinius seminarus, kituose miestuose įkurti „Loesje“ komandas. Jei dabar tai skaitote, pakvieskite mus į savo miestą, galbūt tapsite nauja „Loesje“ komanda.

O globalioje erdvėje mes tvirtiname ryšius su kitų šalių „Loesje“ komandomis ir tikimės, kad „Loesje“ vertybės plis ir į kitas šalis. Yra idėjų bendradarbiauti su kitų šalių nevyriausybinėmis organizacijomis. Manau, kūrybinis seminaras su baltarusiais, orientuotas į žmogaus teisių temą, duotų nuostabių rezultatų.

Kalbėjosi Marius Plečkaitis

satenai.lt

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.