Penki sakiniai apie keturis sakinius

„Alfa.lt“ tinklalapyje įdėtas tokio Audriaus Vasiliausko straipsnis „airBaltic“ operatyvumas“, štai jo pirmi sakiniai: „Mirdama Islandijos ekonomika, pageidavo pelenus išbarstyti po Europą [labai įdomi kablelio vieta]. Tiesa pelenai buvo ne ekonomikos, o ugnikalnio, bet dėl šios priežasties mums teko atkelti keletą skrydžių [po „tiesa“ nėra būtino kablelio]. Beje turbūt jau daugumas pamiršo apie tokį įvyki [tas pats po „beje“, o paskutinė raidė liko be nosinės] . Taigi ir mes nusprendėme pasidomėti, o kur gi mūsų pinigai sumokėti už neįvykdytas paslaugas [„kurgi“ rašoma kartu; nėra kablelio po „pinigai“; paslaugos ne vykdomos, o suteikiamos].“

Pirmojo kablelio turbūt ir autorius nesugebėtų paaiškinti ir nesivargintų, nes juk rašyti galima tiesiog bet kaip – visame straipsnyje sakinių be klaidų beveik nėra. Straipsnis paimtas iš kažkokio „Commonsense.lt“ – šį atsivertę pirmiausia pamatome tarsi moto: “Common sense is not so common” – Volteras (1694–1778), – esą Voltaire’as rašė angliškai (taisyklingų kabučių čia jau nesitikime). Kalbos inspekcija turi teisę bausti už didžiąsias kalbos klaidas, o už didžiąsias rašybos ir skyrybos klaidas? Bet gal interneto erdvės tiesiog netikrinamos.

-lj-

Komentarai / 3

  1. Audrius.

    Sveiki,
    Esu sio straipsnio autorius ir noreciau papildyti mintis. Lietuvoje jau nebeliko norinciu padeti, liko tik norintys pakritikuoti. Pradedant nuo prezidenturos iki biutinio lygio. Bet kokiu atveju esu ne viena karta prases pagalbos gerinant straipsniu kokybe. Tikiuosi sulaukti straipsnio autoriaus pagalbos ir sumazinti internetines erdvese pasitaikancias dydziasias rasybos ir skyrybos klaidas. :)
    Bet kokiu atveju visada uzmirstamas ir kitas tokiu pastebejimu aspektas, tai supratimas, kad zmones yra skirtingi. Bet tai jau atskira tema, ir jos pratesima galima perskaityti cia: http://www.commonsense.lt/2009/04/07/atleiskite-%e2%80%93-esu-kalbos-invalidas/

  2. katė.

    Ar teksto kalba neturėtų pasirūpinti pats autorius? Juk prastai matantis pasirūpina akiniais, prastai girdintis – klausos aparatu ir t. t. O gal geriau nerašyti, jei esi disgrafas, o užsiimti kita veikla? Aš, pavyzdžiui, niekada net nesvajojau būti dailininke, nes nemoku piešti.

  3. Laimantas.

    Įdomu, štai ir sužinojau apie disgrafiją. Man atrodo, kad tai veikiau mechaninis, fizinis negebėjimas normaliai rašyti ranka, bet gal ne tik. Esmė ne ta – klaidų netrūksta ir kituose interneto svetainių straipsniuose, kartais atrodo, kad prieš skelbiant jų niekas net neperžiūri.

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.