IKARAS FELIKSAS VAITKUS

Baltosios naktys Baltarusijoje

 

Kadaise vaikystėje, gerokai ikiinternetiniais laikais, tiesiog junginėdamas televizorių, atsitiktinai likau prie filmo „Baltosios naktys“ (White Nights, 1985). Lėktuvui, kuriame skrenda anksčiau iš TSRS pabėgęs baleto šokėjas, dėl gedimų tenka nusileisti Sibire. Šokėjas, beje, vaidinamas iš tiesų TSRS palikusio šokėjo Michailo Baryšnikovo, atpažįstamas KGB. Jau tada buvo aišku, kad padėtis verta vaikiško jaustuko „o ou“. „Kaip gerai, po šito filmo visi suprato, kad per ten geriau neskristi. Ir kaip gerai, kad tokios vietos nebėra“, – nusprendžiau.

Poeurovizinį, irgi šokių prisiminimų kupiną, šių metų gegužės sekmadienį prie Vilniaus jau priartėjęs „Ryanair“ lėktuvas, skrendantis iš Atėnų, buvo nukreiptas į toliau šone esantį Minsko oro uostą, nutupdytas, apieškotas, o skristi išleistas jau be kelių keleivių. Netrukus paaiškėjo, kad suimti Lietuvoje gyvenantis kanalo „Nexta“ įkūrėjas baltarusis Romanas Protasevičius ir jo draugė Rusijos pilietė Sofija Sapega, kaip vėliau paaiškės, įtariama buvimu kito kanalo redaktore (abu kanalai Baltarusijos valdžios laikomi ekstremistiniais). Tuoj apyvartoj pasirodė ir nauji dar per pernykščius protestus Baltarusijoje matyto žanro mini epizodai: sėdintis sulaikytasis mašinaliai susako formaliai skambantį tekstą, kuo jis kaltinamas ar kad su juo esą elgiamasi korektiškai, – ir vėl niurkt į nežinią, o žiniasklaidai ir kitiems besidomintiems lieka analizuoti ne tiek tekstą, kiek kalbančiojo veidą, aprangą, aplinką.

Toks įvykis su lėktuvu, skridusiu iš vienos ES šalies į kitą (kompanija ir lėktuvas taip pat registruoti ES), nustebino visus – net ir tarp visur ir visada palaikančiųjų Baltarusiją mažai kas teisino patį poelgį, veikiau rinkosi ieškoti kitų šalių elgesio analogų (BBC svetainė vėliau parengė sąrašą atvejų, kai dar aviacijoj yra nutikę kas nors panašaus, – tiesa, nelabai ilgą). Negrabius paaiškinimus (laiškas apie tariamą – nerastą – bombą, kaip lėktuvo nukreipimo į Minską motyvą, gautas vėliau, nei dispečeris apie bombą perspėjo lėktuvą) lydėjo svarstymai dėl sankcijų ir atsakomieji Baltarusiją valdančio Lukašenkos komentarai bei kontaktai su Rusijos prezidentu. Jei ne situacijos sudėtingumas ir artimumas Lietuvai, būtų galima tiesiog ganyti akis į kūrybiškesnes paveikslo detales: grasinimu virš Vilniaus susprogdinti tariamą bombą buvo kaltinama į teroristinių organizacijų sąrašą ES įtraukta „Hamas“ grupuotė, kontroliuojanti Gazos Ruožą, kaip tik neseniai konfliktavusi su Izraeliu. Tačiau paliaubos jau buvo įsigaliojusios, be to, vos dieną prieš skrydį Vilniuje net įvyko Gazą palaikančiųjų mitingas. „Hamas“ atstovui teko paneigti įvykį ir pareikšti nepasitenkinimą dėl jų vardo naudojimo; jų dalyvavimo galimybe, regis, nepatikėjo net Izraelis. Nuskambėjo ir versiją apie lėktuvo esą keltą pavojų Astravo branduolinei jėgainei. (Tada bene kiekvienas skrydis, susijęs su Vilniumi, yra pavojingas. Ar tikrai išmintinga buvo statyti elektrinę tokioj vietoj?) Baltarusijos kompanijos lėktuvams, kuriems įskristi uždraudė įvairios šalys, teko sukti keistus ratus, tačiau ir kelių skrydžių tarp Europos ir Maskvos keleiviams teko atsidurti tarp kūjo ir priekalo: reaguodamos į reikalavimus vengti Baltarusijos oro erdvės, oro linijų bendrovės pakeitė skrydžių maršrutus, o Baltarusijai solidari Rusija atsisakė tokius skrydžius leisti. Paskui, reaguodamas į sankcijas, Lukašenka pasakė pasienyje masiškai skiepysiantis europiečius, norinčius „Sputnik“ vakcinos. Nuvykęs pasikalbėti Sočyje su Putinu, Lukašenka buvo šio pakviestas išsimaudyti: įlipo, o Putinas ne. Galiausiai Minske gauti pranešimai apie minuojamas įvairias mokyklas, juose minint, esą tai verčia daryti suimtasis Protasevičius.

Sunkiausiems klausimams atsakyti, žinoma, tiek laiko dar nepakanka. Akivaizdu, jog dalis keleivių ims vengti valstybių, kuriose įžvelgia sau pavojų, oro erdvių. Galbūt oro transporto kompanijos prie informacijos renkantis skrydžio bilietą pateiks ir tranzitinio kelio žemėlapį? Galbūt padidės kitų transporto priemonių – traukinių, autobusų, pasižyminčių nuspėjamesniu maršrutu, – populiarumas? Kokia bus sankcijų apimtis, neskaitant savaime suprantamo oro erdvės vengimo, kurios šalys jas taikys? Visai netaikyti sankcijų būtų abejingumo demonstravimas; jas taikant sunku pakreipti taip, kad poveikį pajustų atsakingieji už sprendimus, o ne visa šalis (dar keblesnis klausimas, ką padaryti, kad išeitų išlaisvinti suimtuosius). Tiesioginis susisiekimas oro transportu su užsieniu, ypač koronaviruso pandemijos metu Baltarusijos valdžiai apribojus antžemines keliones, jos gyventojams buvo svarbus langas į pasaulį, kur dominuoja kitokie informacijos šaltiniai, galimybė būti priimtam, jei namuose pasijustum nesaugiai (galime prisiminti diplomatus Svetlanos Aleksijevič bute). Ekonomines ar diplomatines sankcijas taip pat pirmiausia pajus piliečiai, tačiau galimybė per juos paveikti šalies politiką yra ribota – ir tai parodė padėties iš esmės nepakeitę 2020 m. protestai. Kitaip nei Baltijos šalys, Baltarusija nesiintegravo į Vakarus tada, kai tai padaryti buvo lengviau. Dabar geografinių rytų gravitacija jau sustiprėjusi, ir sunku įsivaizduoti situaciją, kurioje Rusija pagailėtų resursų ir būdų išsaugoti savo pagrindinį vaidmenį – su Lukašenka ar be Lukašenkos Baltarusijoje, o Kinija abejingai pažiūrėtų į progą abi šias šalis paremti kaip tik gali. Net jei pastaruosius kelerius metus santykiai su Vakarais būtų klostęsi palankiai, net jei Baltarusijos vadovai imtų keistis, abejotina, ar Baltarusija turėtų galimybę suartėti su Vakarais nors kiek labiau nei, pavyzdžiui, Armėnija. Geidžiantiems visiškai vakarietiško gyvenimo baltarusiams vis tiek liktų tik asmeninės išeitys – vykti svetur.

Naujausios žinios rašant šį tekstą – Baltarusija iš esmės susiaurino teisę išvykti į užsienį, uždrausdama net asmenims, kurie turi teisę laikinai gyventi užsienyje (tai itin keistai nuaidi Lukašenkos užuominų, jog į ES lengviau leis prasprūsti nelegaliems migrantams iš Azijos, kontekste). Rinkimai, kurie neveda į valdžių rotaciją, kelionių už savo valdų ribų sugriežtinimas – du pagrindiniai ir lietuviams, ir baltarusiams pažįstamos santvarkos atributai. Vėl užsiminta apie teisę bet kada prireikus staigiai perkelti Rusijos karinius dalinius, numatytos tolesnės šnekos apie sąjunginę valstybę. Tegalime viltis, kad baltosios naktys netaps bemiegės.

 

 

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.