MIGLĖ DOMAŠIŪTĖ

East River parkas Niujorke pasmerktas sunaikinimui

Lietuvos didmiesčių gyventojams rašant peticijas ir protestuojant prieš parkų ir žaliųjų zonų naikinimą bei medžių kirtimą, analogiškom nuotaikom gyvena ir Didysis Obuolys. Nepaisydama pandemijos apribojimų, dėl tūkstančio šimtamečių medžių ir East River parko išsaugojimo balandžio 18 d., sekmadienį, į gatves išžygiavo minia niujorkiečių protestuotojų.

Prisidengdama neprofesionaliai ir netinkamai parengtu potvynių kontrolės projektu, kurio suma siekia beveik pusantro milijardo dolerių, valdžia yra pasiruošusi visiškai sunaikinti dar 1939 m. įkurtą 20 hektarų parką, kuriame nuolat lankosi daugybė šalia gyvenančių niujorkiečių. Šiuo metu vis dar nepradėtas naikinti parkas yra sporto ir rekreacijos rojus gretimų rajonų gyventojams, su bėgimo ir dviračių trasomis, futbolo, krepšinio ir teniso aikštėmis, supamas vešlios augalijos.

Daugybė nepasitenkinimą dėl šio kontroversiško plano įgyvendinimo reiškiančių žmonių rinkosi prie parko amfiteatro, tikėdamiesi atkreipti valdžios dėmesį ir reikalaudami atidėti projekto vykdymą iki tol, kol bus parengtas tinkamesnis potvynius reguliuojantis planas.

Kaip ir Lietuvoje, kur protestus dažnai inicijuoja kultūros žmonės, Niujorko protesto telkiančiu balsu, lydima kitų bendruomenės aktyvistų, tapo poetė Eileen Myles. Proteste taip pat dalyvavo ir Niujorke gyvenanti iš Vilniaus kilusi poetė Anna Halberstadt. Prie pranešėjų prisidėjo tik vienintelis iš kandidatų į Niujorko miesto merus šiemet vyksiančiuose rinkimuose – buvęs kandidatas į JAV prezidentus Andrew Yangas.

 

Miglės Domašiūtės fotoreportažas

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.