AUDRA BARANAUSKAITĖ

Trumpas ekskursas į 1982-uosius

Prieš kurį laiką tvarkydama tėvo knygas aptikau tarp jų laikraštį. Pasižiūriu į datą: 1982 metų sausio 25 dienos numeris. Data kaip data, bet jei laikraštis pats į rankas man įkrito irgi sausio mėnesį, įdomu, kas tada vyko Vilniuje, juk praėjo 32 metai.

Beje, man visai patikdavo „Vakarinių naujienų“ maketas, tais laikais gana lankstūs antraščių šriftai. Štai ketvirto puslapio viršuje juodame fone stambios baltos raidės kursyvu: „Kas? Kur? Kada?“ ir „Skelbimai“.

Jaunimo teatre jau įsibėgėjęs „Kvadratas“, Valstybiniame akademiniame operos ir baleto teatre dainuoja G. Grigorianas, Filharmonijos salėje – literatūros vakaras „Juokas – dalykas rimtas“: Čechovo, Hašeko, Šolochovo, Zoščenkos, Gorino kūrinius skaito man nežinomas rusų aktorius.

Keista, kas vyksta parodų salėse, šiame numeryje nė mur mur, tokios rubrikos apskritai nėra. Tiesa, pirmame puslapyje parašyta apie Vilniuje atidarytą Amerikoje gyvenančio lietuvio fotografo Jono Dovydėno parodą. Na, o kino teatrai – „Lietuva“, „Maskva“, „Pergalė“, „Pionierius“ ir kiti – visi savo vietose, tik filmų pavadinimai nieko nesako arba iš atminties išsitrynė.

Ką tą antradienį rodė žydrasis ekranas? Štai jums respublikinės televizijos programa:

18.00 Žinios
18.10 Jaunųjų techninė kūryba. Konstruojame sklandytuvo modelį
18.40 Mūsų svečiai
19.25 TSRS 60-mečiui. Vieningoje šeimoje. Turkmėnijos TSR (retransliuojama I sąjunginė programa – A. B.)
21.00 Informacinė programa „Laikas“
21.35 TSRS liaudies artisto V. Noreikos koncertas
23.10 Žinios

O filmas?! Kur meninis filmas? O meninis filmas pavadinimu „Dienos ir naktys“ tik per 2-ąją sąjunginę programą.

O dar tą antradienį Nigerijos profsąjungų delegacija baigė savo viešnagę, studentų miestelyje Saulėtekio alėjoje budėjo studentai – saugojo jaunieji draugovininkai ramybę savuose namuose, eismo nelaimėse buvo sužeisti trys žmonės, apgadintos devynios transporto priemonės, o gana sveikas ir protingas žmogus Michailas Pučko už piktybinį chuliganizmą nuteistas trejiems metams.

Kirpykloje Nr. 35 Raudonosios Armijos prospekte rastas moteriškas lietpaltis, Tankistų gatvėje – raktų ryšulys, Sapieginės miške – fotoaparatas „Zenit“, o S. Konarskio gatvėje – brėžiniai futliare.

Tik staiga pagalvojau: o kodėl lietpaltis? Juk žiema. Dar kartą patikrinu datą. Pasirodo, tai 1982 metų rugsėjo 21 dienos numeris, o aš susipainiojau – čia pats laikraštis pradėtas leisti sausio 25-ąją 1958 metais. Kita vertus, tekstą jau surinkau, gaila ištrinti, o respublikinės televizijos programos tinklelis per tuos kelis mėnesius nemanau, kad būtų labai pasikeitęs.

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.