Nobelis

VYGANTAS VAREIKIS

Lietuvos mokslininkų, dirbančių tiksliųjų ir gamtos mokslų srityje, pasiekimai yra vertinami Europoje. Mūsų biomedicinos specialistai ir fizikai dirba pasaulinėse kompanijose, mokslo tyrimų centruose ir dėsto prestižiniuose universitetuose. Lietuvių mokslininkai sukonstravo dirbtinį žemės palydovą, NASA jį išgabens į kosmoso erdves. Tačiau kol kas Nobelio premijos nėra gavęs nė vienas tiksliųjų mokslų atstovas iš Lietuvos. Tiesa, šių metų ekonomikos premijos, o jos, beje, pats Nobelis neskyrė, laureatas Robertas Shilleris, kurio seneliai gyveno dabartiniame Pakruojo rajone, atvirai didžiuojasi savo lietuviškomis šaknimis.

Praeitą mėnesį Norvegijos sostinėje Osle ir Švedijos sostinėje Stokholme buvo paskelbtos Nobelio premijos laureatų pavardės. Šių metų fizikos premijos laureatas Edinburgo universiteto profesorius Peteris Higgsas laiku negavo žinios apie apdovanojimą, nes buvo išvykęs atostogauti nepasiėmęs mobiliojo telefono. Matyt, taip profesorius tikėjosi išvengti aplinkinio triukšmo, kuris kyla dėl Nobelio premijos nominantų, kai žiniasklaida yra užsiėmusi mokslo žvaigždžių paieškomis.

1901 metais Nobelis įsteigė premijas didžiausiems atradimams tiksliųjų mokslų srityje, bet šiandien Nobelio premija nėra pati didžiausia, įteikiama mokslininkams. Verslininkai milijardieriai taip pat steigia premijas, skirtas mokslininkams. Šiais metais Holivudo aktorius Morganas Freemanas ceremonijoje, kuri panėšėjo į „Oskarų“ teikimą, įteikė premiją fizikui Aleksandrui Poliakovui iš Prinstono universiteto už pasiekimus fundamentaliosios fizikos srityje. Kartu su sidabrine statulėle jam atiteko 3 mln. dolerių čekis, o tai daugiau negu Nobelio premija, kuri siekia apie vieną milijoną dolerių. Šią premiją sugalvojo Rusijos investuotojas milijardierius Jurijus Milneris. Kartu su „Google“ įkūrėju Sergejumi Brinu, šio žmona Anne Wojcicki ir „Facebook“ savininku Marku Zuckerbergu jis įsteigė dar vieną premiją, pavadintą „Breakthrough Prize in Life Sciences“. Prie jų prisidėjo vienas Kinijos verslininkas ir „Apple“ vadovas Ar-thuras D. Levinsonas. 11 laureatų gaus po 3 mln. dolerių kiekvienas, o planuojama, kad premijos gavėjų skaičius kasmet dar didės. Sumos tikrai įspūdingos, nors kai pagalvoji… Kamuolį spardantis nepilnametis arba į krepšį gerai mėtantis jaunuolis, vos ne vos gavęs vidurinės mokyklos baigimo pažymėjimą, gali uždirbti daugiau ir be jokio išsilavinimo.

Azijoje vienas Taivano milijardierius įkūrė 100 milijonų dolerių vertės „Tang Prize Foundation“, o nuo 2014 metų po 1,3 mln. dolerių gaus mokslininkai, dirbantys biomedicinos mokslų, darnios plėtros, Kinijos studijų ir teisinės valstybės studijų srityse. Didžiuliai pinigai ir prizai kelia diskusijas, kad akademikai pasinaudos jaunų mokslininkų atradimų rezultatais premijoms gauti. Kita vertus, šiandienos mokslas yra labiau kolektyvinė, o ne konkurencinė veikla, kai dirba ne individai, o tyrimo institucijos. Netgi Nobelio premijos dalybos trims mokslininkams yra ne visai teisingos įdėto kūrybinio darbo požiūriu.

Nesvarbu, kiek amerikiečių, rusų ar kinų milijardierių skiria pinigų naujoms premijoms, jie negali nupirkti Nobelio mitologijos ir legendos. Nobelio premija už mokslo rezultatus buvo įsteigta pirmoji. Nobelis nenumatė premijos ekonomikos teoretikams, matyt, laikydamas tai nerimtu mokslu. 1968 metais Švedijos centrinis bankas įsteigė premiją už ekonomikos mokslus. Hitleris uždraudė trims vokiečiams priimti premijas. Neigiama Chruščiovo reakcija neleido priimti premijos rašytojui Borisui Pasternakui. Nobelio literatūros premiją gavo komunizmo kritikas Aleksandras Solženicynas, o 1980 metais ja buvo apdovanotas poetas Czesławas Miłoszas, kilęs iš Lietuvos, iš Kėdainių apylinkių, ir laikęs save lietuviu, o tiksliau – LDK tradicijos atstovu. Premiją yra gavę vyras ir žmona – fizikų Curie šeima, beje, Marie Curie, kaip ir Frederickas Sangeris ir Linus Paulingas, laimėjo Nobelio premiją du kartus. Tokios mokslo legendos neturi kiti.

Tad nors premijų gausėja, visi vis dar žiūri į Oslą ir Stokholmą, kur paskelbiami mokslo herojų vardai.

LRT radijo „Savaitės komentaras“ (XI.4)

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.