Tautinė skardelė

VIDAS POŠKUS

Su apsaugos darbuotoju sėdime rūsyje, už gerai užsklęstų durų – tam, kad niekas neįeitų vidun. Apsauginis tvirtai laiko asmeninį šaunamąjį ginklą, mano pirštai (išprakaitavę ir nervingai drebantys) gniaužia geležinį strypą. Abu žvelgiame į metalu apkaustytas duris.

Trumpai supažindinsiu su situacija – dirbome senoviniame banke, tokiame, kuris kaupė archeologinius pinigus – visokiausias grivinas, Prahos grašius ir sidabrinius ilguosius bei trumpuosius. Žmonės nešdavo juos mums kaip kokios bitės medų. Mūsų archeologinis bankas (jis taip oficialiai ir vadinosi – Archeologinis bankas) nebankrutavo, atvirkščiai – jis klestėjo, indėliai augo kaip ant mielių. Nieko keisto, nes juk mūsų kraštas garsėja įvairiausių kataklizmų metais užkastais lobiais. Šie numizmatiniai radiniai ir yra mūsų nafta, dujos ar kitokios gamtinės naudingosios iškasenos.

O štai dabar patekome į keblią padėtį. Vienas pilietis atnešė Napoleono laikų sagų. Bonapartas juk ėjo per mus, per mūsų šalį į Maskvą. Tekinas iš ten per čia ir grįžo. Jo laikus mena didžiosios armijos palaidojimai (kokie ten palaidojimai – užkasimai) apylinkėse. Štai šis tipas, užsiiminėjantis juodąja archeologija, kasinėja masines kapavietes ir rankioja iš jų sagas. Randa ir monetų, bet labai nedaug (šias maloniai priimame). O sagos mums netinka. Sagos juk nėra pinigai.

Tas pilietis dabar mus šantažuoja ir visaip verčia priimti sagas…

Iš tiesų aš meluoju. Nedirbu jokiame banke. Esu paprastas įstaigos darbuotojas. Vadinkite mane sekretoriumi. O tas vyras šalia manęs (jis iš tiesų laiko ginklą ir tikrai yra uniformuotas) – visiškas nepažįstamasis. Ir sėdime mes užsidarę kažkokioje skliautuotoje patalpoje (cilindrinis gotikinis skliautas, išmūrytas pagal visus mūrininkų ir dailidžių cecho normatyvus – tai yra valny, naudojant savo pačių rankomis sukonstruotą klojinį). Ir duris mes tikrai esame užsidarę.

O bijome kažkokios tautinės skardelės. Kas tai yra per daiktas ar padaras, negaliu pasakyti. Per radiją, reproduktorius ir kitokias informacijos sklaidos priemones pranešė, kad mieste skraidžioja tautinė skardelė, kad ji turi naikinamųjų galių, kad gali pakenkti kiekvienam.

Tad ir sėdime dabar sename gotikiniame kambaryje, žvelgiame į duris ir laukiame galimo tautinės skardelės pasirodymo.

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.