Energijos jėga

VYGANTAS VAREIKIS

Lietuvoje tebesitęsia mokslininkų, gyventojų ir politikų diskusijos dėl skalūnų dujų, kurios, atrodo, yra naujos energijos rūšies ateitis, žvalgybos ir gavybos. Energijos išteklių kaitos istorija – nuo medienos prie anglių, nuo anglių prie naftos ir gamtinių dujų bei atominės energijos – yra gana ilga. Energijos kaitos procesams reikia laiko – dešimtmečiai praeina, kol viena rūšis visiškai pakeičia kitą. Perėjimas nuo medienos prie anglių buvo pagrindinis pramonės perversmo Europoje laimėjimas. Anglys buvo naudojamos 3 000 metų, bet tik kūrenti ar valgiui gaminti, o ne gamybos proceso metu. Be to, palyginti su mediena, anglims išgauti reikėjo sudėtingų technologinių gebėjimų, o išmetami dūmai buvo toksiški. Tačiau XVI amžiuje Londonas plėtėsi, gausėjo gyventojų, miškų masyvų mažėjo, o medienos transportavimo sąnaudos augo, tad neturtingi gyventojai pamažu perėjo prie namų kūrenimo anglimis. Tačiau turtingieji sluoksniai atmetė anglis. Karalienės Elžbietos laikais tinkamai išauklėtos aukštuomenės damos net neįeidavo į kambarius, kurie būdavo apšildomi anglimis, nevalgydavo mėsos, paruoštos naudojant anglis, o džentelmenai negerdavo alaus, kuriame buvo jaučiamas anglių prieskonis.

Bet jau XVII amžiuje Anglijos pramonė gamindama alų, muilą, dažus ir kalkes plačiai pradėjo naudoti anglis, palaipsniui anglys išstūmė medieną ir apšildant namus. Mediena anksčiau buvo gabenama vežimais ir upių laivais. Atsiradus geležinkeliams pagerėjo anglių transportavimas. Anglys yra išgaunamos ne tam tikrame areale, kaip mediena, o kasamos tam tikrame taške, tad transportavimas geležinkeliais buvo svarbus laimėjimas.

Antroji energijos transformacija prasidėjo Ame-rikoje, kai masiškai pradėta išgauti naftą, pradžioje ji naudota žibalo pavidalu apšvietimui ir kaip mineralinė trąša. Naftai įveikti anglis tada dar buvo per sunku – XX amžiaus pradžioje anglys vis dar užėmė 93 % viso mineralinio kuro, sunaudojamo JAV, o elektra, pagaminta naudojant naftą, buvo naudojama tik miestuose. Naftą išgauti buvo per brangu, bet transportuoti pigiau.

XX amžiaus pradžioje didžiuliai naftos klodai buvo atrasti Kalifornijoje ir Teksase. JAV laivynas dar prieš Pirmąjį pasaulinį karą pradėjo naudoti ne anglis, bet naftą. Prie naftos eros prisidėjo ir masinė automobilių gamyba. Iš pradžių Henry Fordas siekė sukurti traktorių fermeriams, tačiau pastebėjo, kad žmonės juo mėgsta labiau važinėtis keliais, negu dirbti laukuose. Taip gimė idėja sukurti automobilį, kuris būtų prieinamas kiekvienam amerikiečiui.

Perėjimas nuo anglių prie naftos truko apie 150 metų. 1968 metais naftos rinka išaugo iki 43 % bendros energijos suvartojimo, o gamtinės dujos konkuruoti su nafta pradėjo tiktai po 20 metų. Anot italų fiziko Cesarės Marchetti, ateitis priklauso gamtinėms ir kitokiu būdu išgaunamoms dujoms – jos visiškai dominuos 2040 metais ir sudarys apie 70 % visos pasaulyje tiekiamos energijos. Tai didžiulė didžiulės rinkos dalis, tad angliavandenilių paieška ir gavyba yra ne tiek ekologinis, kiek geopolitinis klausimas. Lietuva ne išimtis. Švarios ir saugios energijos rūšių gamybos poreikis auga.

Kaip teigia Stanfordo universiteto analitikas Richardas Rhodesas, artėjant XXII amžiui atominė ir saulės energija, angliavandenilinis kuras ir sintetiniu būdu gaunamos kuro rūšys žada pasauliui saugesnę aplinką, aukštesnius gyvenimo standartus visiems ir didesnį saugumą.

LRT radijo komentaras (III.25)

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.