Parūkyti kartu su Cindy

CICA

Šiuolaikinio meno tendencijos glaudžiai susijusios tiek su istorine dabartimi, tiek su praeitimi. Meno istorijos minties šaltinėlis šiandieniniame egzistencializmo kelyje nūdienos menininkus gaivina tarsi senas ar jaunas vynas, išsiskiriantis savo ypatumais ir subtilumu. Su panašiu nusiteikimu pabandykime pažvelgti į Eglės Vertelkaitės kūrybą. Užliekime savo širdis kraplaku.

Archajiškame poetiniame labirinte džiaugiamės matydami mergaitę, nuosekliai raižančią ofortus, su užsispyrimu ir meile Justino Vienožinskio dailes mokyklos vaikus mokančią meno paslapčių. Tačiau žmogus nėra sotus vien duona, kaip ir vyras nėra saugus būdamas kareiviu, kaip ir tikėjimas mūsų nepadaro privilegijuotų pasirinktoje religijoje. Šioje kėdėje mergaitė nerami… laisvalaikiu pamosuoja kirviu. Sakau tai kaip poetas, išgirdęs Eglės ofortinės adatos muziką. Rašydamas straipsnius apie meną, apie konkretų kuriantį žmogų, išgirstu jo skleidžiamus garsus. Eglės grafika – kaip vandens lašo, atsimušusio į kriauklę, garsas, nuslystantis santechnikos vamzdžiu. Angelai, jūreiviai, turtingos moterys, nuostabūs politikai, turtingi kolekcininkai, ieškantys estetinės satisfakcijos pateisinimo. Kodėl ta širdis perskelta kirviu? Kodėl ji sugniuždyta lengvu rankos mostu? Kodėl šeimos genezėje trūksta grandžių? Krizė bernelių galvose, mergaičių netikėtos mirtys… Simbolinė Eglės  2n-tojo laipsnio 219//524288 „konceptualaus ryžio“ konteksto paieška, kuri turėtų sutilpti šachmatų langelyje.

Eglės kūryba kaip minimalistinė, kieta grafika atpažįstama iš judesio, dygsniavimo, kapojimo ar kirčio įvaizdžio. Nuoširdžiai susidomėjau ir estetinę satisfakciją patyriau rūkydamas kartu su Cindy Sherman (1954 metais gimusia  amerikiečių fotografe, filmų režisiere, geriausiai žinoma kaip konceptualių portretų kūrėja), nors seniai neberūkau. Taip vadinasi nuostabus skaitmeninės grafikos lakštas, kur  Eglė Vertelkaitė sužaidžia naujų technologijų ir klasikinės grafikos sinteze. Per parodos atidarymą širdis plaukiojo sicilietiško vyno taurėje, todėl lengva buvo kristi ir kilti kartu su Cindy Sherman. Tikras šiuolaikinis menas sintezuoja panašiai kaip geras DJ, paklausęs Bacho pasijų, lyg tuo pačiu metu būtų ir pasimeldęs, ir savo erdvėje pradėjęs aiškiau matyti. Angelai, jūreiviai, turtingos moterys; premjeras, intensyviai ieškantis atominės energetikos pateisinimo; pensininkas, primerktomis akimis atsiskaitymo knygelėje rašantis duomenis; jaunas chirurgas, drebančia ranka pildantis rinkimų agitacijos lapą; naujais marmuriniais Aušros vartų laiptais su paveldosaugininku lipantis meras, nukreipęs žvilgsnį į IMMACULATE AUŠROS VARTŲ MADONOS ŽVILGSNĮ. Ars longa, vita brevis. Gerbiamieji, štai čia  ta vieta, kai meno kūrinys prabyla Bacho pasijomis visu garsu.

Eglės Vertelkaitės darbų paroda „Mergaitė su kirviu“ VDA ekspozicijų salėse „Titanikas“ (Maironio g. 3, Vilnius) veiks iki vasario 4 d.

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.