U problem, gravity?

MARTYNA GERVYTĖ

Su internetu mano santykis yra labai artimas ir intymus, bet tai normalu, nes prie jo praleidžiu apie 16 valandų per parą. Norėčiau, kad parodos virtualizuotųsi, nes dėl perkrauto darbo ir studijų grafiko beveik neturiu laiko jose apsilankyti ir, spėju, daug ką praleidžiu.

Žilvino Kempino darbas „Double O“ man patinka nuo 2010 m. pradžios (taip patinka, kad kartais naktimis liūdžiu, jog ne aš jį sugalvojau). Dar vienas simpatijos šiam darbui aspektas – aš jį galiu pamatyti kada tik panorėjusi, nes jis yra „YouTube“. Gerai būtų, kad Ž. Kempino kūrinys ne tik egzistuotų dalinimosi vaizdais aplinkoje, bet ir sklistų plačiau ir atsidurtų visiškai su menu nesusijusių žmonių kompiuteriuose. Tada jie pagalvotų: „Šiuolaikinis menas yra vis dėlto smagesnis, nei galvojau. Štai ventiliatorius, šniūrelis, veiksmas vyksta, visai smagu pažiūrėti. Einu į parodą.“ Dėl to sugalvojau sujungti du dalykus, kuriuos mėgstu – juokus ir rimtą meno instaliaciją, nors nesu tikra, ar instaliacijos rimtumą lemia jos imponavimas tokiai vištai kaip aš. Dar man gėda, kad aš „Double O“ turbūt neįžvelgiu kažko, ką įžvelgia visi kiti rimti dailėtyrininkai – feminizmą, konstruktą, naratyvą… Matau tik žaidimą, dar save, brolį ir jau rūkančius kiemo draugus: mes su savo nebėginiais dviračiais važinėjamės ant poros senų kasečių, paskui ištraukiame jų juosteles ir apvyniojame aplink slyvą, augančią darže. Tikiuosi, kiekvienas turi savo asmeninį santykį su juostele.

Paaiškinsiu, kaip „Double O“ galima perkelti į internetinių juokų kontekstą remiantis fizikos žiniomis ir tuo galbūt pasiekti penkiolikos minučių šlovę tinkle. Šitaip meno kūrinys, jo žinia ir autorius taptų pažįstami itin didelei auditorijai (tiesa, nebūtinai ta auditorija ką nors garantuoja).

„Internetiniai juokai“ nėra tikslus apibūdinimas ar vertimas to, kas pasaulyje plačiai žinoma kaip internet memes (reikia tarti [mi:ms]). Deja, kol kas vienintelį paaiškinimą lietuvių kalba pateikia Pipedija (pati iš dalies būdama meme): „Mėmės – visokios debilavotos mintys, kurios plinta internetuose ir dažnai už jo ribų. Kadangi mėmės dauginasi kaip virusai, tai plinta apkrėsdamos nekaltus žmones ir juos panaudodamos savo nesveikam plitimui.“ Šiaip paaiškinimas nėra klaidingas, tačiau memes nebūtinai yra „debilavotos“. Tiesą sakant, kvailų memes yra mažuma, dažniausiai jos taiklios ir juokingos.

Žodžiu, memes yra milijonai. Problema ta, kad į jas rimtai nežiūrima kaip į interneto fenomeno sukurtus artefaktus (tokius kaip virusiniai (vėl netikslus lietuviškas vertimas, angl. Viral) vaizdeliai ir pan.), nors po truputį kuriami tinklalapiai (http://knowyourmeme.com/) tokiems kūriniams (?) dokumentuoti ir analizuoti.

Taigi, man patinka visokios memes ir patinka Ž. Kempino instaliacija. Dar man visai patinka fizika (žinau, skamba diletantiškai). Kas tarp šių trijų dalykų bendra? Atsakymas: troll physics (neversiu į lietuvių kalbą, nes neverta ir nelabai išeina; šis fenomenas analizuojamas http://knowyourmeme.com/memes/troll-sciencetroll-physics). Tai trumpi komiksai, kuriuose garsusis trollface (plačiau žr. http://knowyourmeme.com/memes/trollface-coolface-problem) perkeliamas į fizikinį (dažniausiai norėdamas išrasti amžinąjį variklį), ekonominį (norėdamas gauti neribotų pajamų šaltinį) arba tiesiog gyvenimišką (norėdamas gauti kažką nemokamai) kontekstą ir jam pasiseka įvykdyti užduotį, remiantis kokiu nors elementariu dėsniu ar gyvenimo faktu. Paskutinis tokio komikso paveikslėlis baigiamas retoriniu klausimu: „U problem, X?“ (X – tai kažkas, atsakingas už trollface tikslo įgyvendinimą, be X teoriškai to nebūtų galima padaryti, tačiau trollface teoriją nugali praktika, pvz., randa būdą nuskristi į kosmosą pats, tokiu atveju klausimas būtų: „U problem, NASA?“)

Žilvinas Kempinas. Double O

Perkeliant Ž. Kempino kūrinį į tokį komiksą, užtenka jį paanalizuoti vadovaujantis elementariomis fizikos ir kinetikos žiniomis. Dviejų ventiliatorių pučiamas oras yra du lygios vertės jėgos srautai (Foro 1 = Foro 2), nukreipti vienas į kitą, dėl to jų jėgų suma yra didesnė už veikiančią gravitacijos jėgą (jei  Foro 1 = Foro 2, tai 2F oro 1 > G) ir jie gali išlaikyti juostelę ore (iš tikrųjų tai neturi nieko bendra su tuo, kad juostelė juda, šitai susiję su oro turbulentiškumu).

Išvada: padidinus  Foro (t. y. pastačius tokius galingus ventiliatorius, kad galėtų pakelti žmogų), trollface būtų pakeltas ir nugalėtų gravitaciją! Tai iliustruoja pavyzdys.

U problem, gravity?

P. S. Beje, kinetinė skulptūra neapsaugota ir nuo santykio su kita, legendine, meme – fail. Pasitaiko, kad juostelė nukrinta.

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.