Eteris

SAULIUS JURKUS

Eteris – šiuo žodžiu įvardijami du dalykai. Nemanau, kad juos įvardijant būtų buvęs apmąstytas jų tapatumas arba, jeigu formuluotume dar tiksliau, tiesiog savybės. Tad eteris yra labai lakus skystis, naudojamas medicinoje. Narkozė yra būsena, kurią naudodami eterį žmogui sukelia medikai anesteziologai. Jo garai nugramzdina į gilų įmygį. Tokį, kurio metu galima pjaustyti žmogų skersai išilgai. O jis tiesiog miega. Giliai, giliai. Klaipėdos krašte esama senų eterio vartojimo tradicijų. Dar dabar čia galima aptikti mažų miestelių, kaimelių bendruomenių, pabrėžiu – bendruomenių, besimėgaujančių sapnais, sukeltais šios eterio savybės. Seni žmonės lašina jį ant gabalinio cukraus. Vartoja vietoj saldainių. Bet ne tai mano tyrimo tikslas, nors būtų labai įdomi tema.

Autoriaus nuotrauka

Mane domina kitas eteriu įvardijamas dalykas. Tai, kas apibūdinama dviem žodžiais. T. y. gyvas eteris. Dar – tiesioginis eteris. Bet pirmasis apibūdinimas man labiau nusako tą subtiliąją eterio sudedamąją. Jis geriausiai yra juntamas. Jausena. Padeda išlikti neįtrauktam į jį. Likti stebėtoju. Tirti tuos burtus. Tiesiog klausant paprasčiausio radijo imtuvo. Gyvoje eterio tyloje klausytis tikrų profesionalų sukuriamo švaraus garso, sklindančio iš radijo imtuvo. Galėčiau dar kalbėti apie uždedamos ant vinilo plokštelės deimantinės adatėlės garsą, vos girdimą brūžesį, kuris taip pat išslaptina eterį. Bet užteks ir radijo imtuvo. Tad – gyvo eterio burtas. Burtai. Jie nepaprastai paprasti. Gyvas eteris visiškai perteikia garsą. Gyvą garsą. Žmogaus balsą. Su visais asmeniui, individui būdingais bruožais. Perteikia visus atspalvius. Visas vibracijas. Visus niuansus. Girdi ir tai, ką bandoma slėpti. Girdi. Eteris gyvas. Ištark ką nors į jį. Ir tu kaip ant delno. Matomas visas. Permatomas visas. Užtenka vieno žodžio. Bet… bet išsigrynink. Ir ištark žodį. Į gyvą eterį. Tikslų žodį. Ir jis sutrupins uolą, tokią kaip Gibraltaro uola. Į smulkiausius gabalėlius sumals. Sukurs, sugriaus ir vėl sukurs imperijas. Nudžiūk! Jooo… Šis derinys ir buvo mano tyrimo tikslas. Tai mane nuo seno domina. Žodžio galia. Visi žinot ją. Kartais naudojat. Gundydami moterį, tarkim. Ne alkoholiu ją guldai į lovą. Žodžiais. O šis derinys… gyvas eteris ir žodžio galia. Galva svaigsta.

Kažkur teko tik užrašyti – P A M I R Š K. Kaip įsirėžė! Išplito. Plakatai didžiausi. Klipai. Poveikis. Tai ir yra žodžio galia. Ji apibrėžiama jo poveikiu. O dabar turiu rankose dar ir tiesioginio, gyvo eterio įrangą. Raciją. Taksi mašinoje. Net virpu. Jaudina taip. Tokia galia. Taip paprastai pasiekiama. Dabar ir žodį į jį ištarsiu. Mat savybę dar vieną eteris turi. Pagrindinę. Visa skverbiantis jis. Skverbia jis viską. Kiaurai. Lakus toks. Visur yra prasiskverbęs. Ir ištartas į jį žodis, jo galia kaipmat atsidurs bet kuriame visatos kampelyje. Akimirksniu. Sugaunat? Tavyje, žmogau, taip pat. Tau net nieko apie tai nežinant. Tiesiog atsidurs tavyje. Ir pradės veiklą savo. Žodis. Paprastas. Pabusk. P a b u s k.

P A B U S K.

Ištariau. Į eterį. Per raciją. Taksi mašinoje. Dirbu su ja. Pažadinau. Kolegą. Užmigęs buvo. Anksti ryte. Pabudo.

P.S. Egle R. – paskambink man.

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.