DAIKTAI apie kvestionuojantį intelektą

MARIUS PLEČKAITIS

Kiek mes daug abejojame. Abejojame savo teisumu, kaimyno ištikimybe žmonai, fizikos dėsniais. Abejojame istoricizmu, o pozityvizmas mūsų netenkina, ieškome burtininkų ir raganių, trokšte trokšdami atsiremti į rusišką astrologinę pasostę. Čia prisimeni ir Thomą Stearnsą Eliotą:

Madame Sosostris, įžymi aiškiaregė,
Slogavo, bet vis vien
Garsėjo kaip išmintingiausia moteris Europoj
Su juoda kortų talija. Štai šičia, tarė ji,
Štai jūsų korta, nuskendęs Finikijos Jūreivis

(Vertė Tomas Venclova)

Ar akiniai naktį veikia? Ar artina, tolina? Ar tavo vakarykštis sapnas jau spėjo išsiristi ir nuplasnoti į nebūties girią?

Abejojimas ir kritinė įžvalga yra variklis, krumpliaračiai, sukantys visuotinės sąmonės ratus, visai kaip „Pink Floyd“ dainos „High Hopes“ klipe. Tiesa, ten rasime ir mitologinių polių, tikrųjų might and magic reliktų, kuriais čia pat, žinoma, ir suabejosime.

Mes už pinigą nepriimsime nei Cameron Diaz, nei Valo Kilmerio grožio. Mes suabejosime visų ateistų ir pagonių dievu – grožiu. Kaip ir mes, subjektai, mus supanti kultūra, net jos vyresnė sesė gamta mumis tikrai nepasitiki ir vienų prie vairo sėsti neleistų! Netgi mūsų teatrai, partenonai, žodžiu, visi daiktai ir dievai, mūsų, žmonių, sukurti tam, kad nesijaustume nuogi, vieniši ir trapūs, kad nebijotume Tokumo, tiesiogiai mus valdančio per gamtą, nuolat mumis abejoja, rodydami mūsų bjaurastį, ontologinį dvoką ir nepagrįstumą. Taigi mes jau nebe karaliai, o daiktų užspausti į kampą nerimastingai mindžikuojantys paršeliai.

Vėliava, įsmeigta Mėnulyje, nustoja plevėsuoti. Ar ji, kaip auksinė šešiasdešimt devintųjų moteris, kaip žmogiškosios transcendencijos įrodymas, kada nors egzistavo?

Galų gale filmas suabejoja knyga ir neištrinamas, mintyje prilipęs apelsinas tampa Amžinuoju Kubricku. Daiktai pradėjo filosofinę revoliuciją prieš pačius daiktus! Tarkovskis iš dangaus gelmių nepatikliai vėpso į dano dedikaciją.

Prieš mano akis pasaulis suskyla. Baltmarškinis Morrisonas traukia „The End“, o kitame Didžiosios Salės gale pinkiai atlieka rojų, skaistyklą ir pragarą. Ir nežinia, ką pasirinkti. Visais abejoju.

Rašyti komentarą

Turite prisijungti, jei norite komentuoti.